Kantoor Elevation Group Amsterdam.

Flexibel werkgever-schap blijft cruciaal

Flexibel werkgever-schap blijft cruciaal

Marc Voskuilen (CEO), vertelt in een interview met het FD meer over de wet DBA.

Flexibel werkgeverschap blijft cruciaal

De wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie) – die eraan bij moet dragen dat werkgevers en werknemers gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor afspraken over de arbeidsrelatie en de juiste kwalificatie ervan - ligt er al een tijdje. De wet had in 2016 in effect moeten treden, maar is een aantal keren uitgesteld en aangepast. Waar men in deze wet vooral aan voorbij gaat, is de behoefte aan flexibiliteit bij zowel werknemers als werkgevers in de strijd tegen de problematiek rondom arbeidstekorten.

CEO Elevation Group.

Volgens Marc Voskuilen, CEO van Elevation Group, stuit de wet dan ook op veel bezwaren vanuit de markt. “Daarom worden er voorlopig nog geen boetes (handhavingsmoratorium) opgelegd, maar wordt er enkel toegezien op de wet. De politiek geeft aan hiermee kwetsbaren in de samenleving te willen beschermen, maar het is weldegelijk ook een betaalbaarheidsissue. Hiermee anticipeert de regering onvoldoende op de vraag hoe wij als werkgever om moeten gaan met de problematiek rondom arbeidstekorten. Sterker nog, ze geven aan dat dit niet hun probleem is, maar een probleem van de markt. Nou, die markt kent nu al 1,6 miljoen zzp’ers in Nederland en gezien de huidige trends verwacht ik dat dit er niet minder zullen worden. Voor deze groep, maar ook voor de werkgevers, is flexibiliteit gewoon heel belangrijk. Dat komt niet alleen tot uiting in de contractvorm, maar ook in de manier van samenwerken.”

Levensfases

Met ruim 30 duizend IT-specialisten in haar netwerk kent Elevation Group de werkwensen van deze experts als geen ander. Daaruit blijkt dat de verschillende levensfases – volgens het zogeheten ‘To Grow In Life-principe’ – vragen om verschillende vormen van arbeid. “Iemand die net van school komt, heeft andere behoeften dan iemand die een huis zoekt. En die heeft op zijn beurt weer heel andere wensen dan iemand wiens kinderen de deur uit zijn en nog een kleine hypotheek heeft. Dit zijn feiten waar de regering geen rekening mee houdt in deze wet, maar het zijn wel de feiten. Veel zzp’ers werken graag van opdracht naar opdracht, of zitten niet graag vast in een stramien, maar hebben behoefte aan meer vrijheid. En bedrijven zijn hier vaak ook op ingericht. Het past bij het projectmatige werken waar veel van deze bedrijven zich mee bezig houden. Daarom denk ik dat het werken met zzp’ers inmiddels zo geïntegreerd is in de samenleving dat we hier rekening mee moeten houden. En het dus zeker niet moeten beperken door middel van een wet die veel zzp’ers, maar ook werkgevers in de problemen zal brengen.”

Kennis delen

“Op 5 november organiseert Elevation Group een kennissessie voor klanten en geïnteresseerden, waarin we uitvoerig ingaan op de veranderingen in de manier van met elkaar werken. Zo geeft onder andere Wim Davidse, van ZiPmedia - een uitgever gespecialiseerd in de brede wereld van werk - een lezing”, vertelt Voskuilen. “Verder draait het natuurlijk ook om de verandering in wetgeving en hoe je daarop kunt acteren. Tot slot zullen we uiteraard inzoomen op de specifieke situaties van onze klanten en kijken wat we voor hen kunnen betekenen. Al met al een leervolle bijeenkomst waarbij het sowieso goed is dat we elkaar weer eens persoonlijk ontmoeten en spreken.”

Dit artikel is oospronkelijk geplaatst in het FD. Lees het originele artikel.

Klantevent: kennissessie wet DBA

Dit najaar krijgen werkgevers te maken met ingrijpende nieuwe arbeidsmarktwetten. Tegelijkertijd is er een werkersrevolutie gaande, waarin de wensen van werkenden – ongeacht hun contractvorm – meer dan ooit van belang zijn.

Maar hoe verhoud je je als werkgever ten opzichte van dit alles? En ben je al helemaal klaar voor deze transitie? Elevation Group, aanbieder van alle contractvormen in IT-staffing, praat je op dinsdag 5 november bij over de laatste ontwikkelingen rondom de Wet DBA en de mogelijke handhaving hiervan.

Lees verder via de button of meld je direct aan via onderstaand formulier.

Meer informatie en aanmelden

Training volgen bij Elevation Group.